A függőségről

A Függőségről

Mi a kóros függőség?

A kóros függőség alapvetően egy biológiailag, genetikailag meghatározott betegség. Legjellemzőbb viselkedésjegyei a kényszeresség és megszállottság egy tudatmódosult állapot elérése érdekében. pl.: minden áron meg kell szerezni a napi adag kábítószert

Hogyan alakul ki?

A legmodernebb kutatások szerint a genetika – környezet kölcsönhatását tekintve a genetika 60%-ban határozza meg azt, hogy valaki később kóros függőségben fog szenvedni. A környezeti hatások kb. 40%-ban járulnak ehhez hozzá. Az első szerhasználattal a kóros függőségben szenvedő megtanulja, hogy kellemes érzelmi állapotba tud kerülni a szerek által, és innentől kezdve mindent félretéve kényszeresen keresi az újabb lehetőséget.

Hogyan zajlik mindez a szervezetben?

A kóros függőségben szenvedők esetében kimutatták, hogy biológiailag meghatározottan kevesebb dopamint termel a szervezetük. A dopamin – vagy más néven „boldogság hormon” – csökkent jelenléte pedig alulhangoltságot okoz a személy érzelmi világában. A különböző kábítószerek – és ide tartozhat a szerencsejáték, szex, párkapcsolat is – éppen a dopaminszint megnövekedését segítik elő az idegrendszerben, aminek hatására boldogság, felszabadultság, eufória, mindenhatóság, nyugalom stb. érzések, élmények alakulnak ki.

Mit jelent az, hogy a kóros függőség egy betegség?

1. krónikus, azaz nem gyógyítható, egész életen át tartó folyamatos kezelést igényel.

2. előrehaladó. A szerhasználat időbeni lefutása során egyre jobban károsodik a szerhasználó érzelmi, biológiai, társas és társadalmi szinteken is. pl. egyre sokasodnak a rendőrségi ügyek; egyre elkeseredettebbé válik; egyre inkább elmagányosodik.

3. elsődleges. A kóros függőséget, aki nem kezeli, hamar visszaesik. pl. hiába van lakása, ha nem jár le az önsegítő közösségek gyűléseire.

Kapcsolat

Kövess minket a Facebookon is