A terápiáról

A terápiáról

Mit jelent az, hogy kezelni lehet, kell?

Azt jelenti, hogy teljes absztinenciát érdemes tartania + érdemes önmagán, személyisége fejlődésén dolgoznia és régi működéseit feladnia + érdemes emberi kapcsolatait ápolnia + érdemes rendszeresen önsegítő csoportokba járnia + érdemes felelősséget vállalnia saját életéért, felépüléséért. A hosszú évek tapasztalata azt mutatja, hogy azok akik ezt az utat követték/követik tartósan józanok tudnak maradni a rehabilitációjuk után is.

Ha heroint használt egy függő, megihat még az élete során pár sört, vagy játszhat egy kicsit internetes pókert?

Amennyiben szeretné józanságát megőrizni, és nem visszaesni, akkor NEM. Ugyanis minden szernek nagyon hasonló a biológiai hatásmechanizmusa, így rövid időn belül újra kényszeres szerhasználathoz fog vezetni. A legbiztosabb út a teljes absztinencia.

Milyen terápiás módszert alkalmaznak? Mit jelent ez a gyakorlatban?

A rehabilitációs programunk alapvetően a Minnesota Modellre és az önsegítő közösségek 12 lépéses programjára épül, kiegészülve: mozgásterápiával, színházterápiával, pszichodrámával, csoportterápiával, hozzátartozói csoporttal, pszichoedukációs csoporttal.

A rehabilitációs terápia főbb szakaszai:

1. az első 30 nap során a közösségbe való beilleszkedés a legmeghatározóbb
2. a második 30 nap során a szenvedélybetegségről való fokozatos tanulás és az egyéni, személyes nehézségek feldolgozásának megkezdése történik
3. a 90. naptól a felelősségvállalás fokozatos elsajátítása történik
4. körülbelül 150 nap eltelte után kerül sor Adaptációs Szabadságra (5 nap), rendszerint az eredeti lakókörnyezetbe és a pécsi Félutas Házba.
5. a 200. naptól a tapasztalatok átadása az újonnan érkezőknek, illetve a társadalomba való visszaintergrálódás megkezdése történik.

Hogyan tarthatom a kapcsolatot a hozzátartozómmal?

Az első 60 nap a terápiában izolációban telik, kapcsolattartás a hozzátartozókkal ebben az időszakban nem lehetséges. Kérdéseikkel az intézmény szakmai vezetőjéhez fordulhatnak, ezen kívül a minden hónap utolsó szombatján tartandó hozzátartozói csoportokon is számos fontos információhoz juthatnak. 60 nap után a terápiában lévő ír egy levelet hozzátartozóinak. Innentől heti rendszerességgel telefonon 10 percben lehet kapcsolatot tartani, illetve havonta egyszer a hozzátartozói csoportokon és csoportokat követően Pécsett, személyes találkozásra van lehetőség.

Miért javasolják azt, hogy a rehabilitáció után maradjon inkább Pécsett?

Azon egyszerű oknál fogva, hogy a régi környezet, ahol szert használt sokkal nagyobb kísértést jelent az újbóli szerhasználatra. Ebben segíthet a „Félutas Ház” (védett lakóhely) Pécsett, ahol a terápiát befejezőknek, kedvező anyagi feltételek mellett, támogató közegben van lehetőségük önálló életük elkezdéséhez és az önsegítő csoportokba való beilleszkedéshez.

Kapcsolat

Kövess minket a Facebookon is